Feedback kurs online Del 3: När du blir jag

FRAMGÅNG MED FEEDBACK DEL 3

Välkommen

I princip alla jag möter oavsett uppdrag ropar efter VERKTYG. ”Vi vill ha verktyg!” Så att vi vet hur vi ska göra och vara. Med så många verktyg under föreläsningar, böcker, kurser och utbildningar som människor serverats under åren borde alla bete sig alldeles perfekt dagarna i ända…

Jag tror att det finns miljoner verktygslådor som ingen någonsin kikar ner i, än mindre använder sig av förenklingsmodellerna som trängs däri. Och varför är det så? Jo för att kommunikation mellan oss människor går blixtsnabbt ibland, försvaren smäller upp som sköldar framför oss och vi spottar ur oss saker vi inte tänkt igenom eller vi tystnar fastän vi har massor som vill ut.

Nu ska du får ett enda verktyg på fyra ord som är det enklaste och mest användbara av alla – förutsatt att du nyttjar det såklart. Jag tror att du valt att gå den här kursen för att du vill ha förändring och förbättring så du kommer att pröva, eller hur?

Okej, så här ställer vi upp orden:

När du…. Och så kopplar vi på ett beteende.

Blir jag…. Och vilken känsla det frambringar.

(Eller känner jag mig…)

Här har vi några exempel:

  • När du kommer försent, blir jag irriterad.
  • När du säger god morgon, blir jag glad.
  • När du lyssnar på mig, blir jag lättad.
  • När du inte lyssnar, blir jag ledsen.
  • När du frågar om jag vill gå med och äta lunch, känner jag mig inkluderad.
  • När du går och äter lunch utan att fråga om jag vill följa med, känner jag mig ensam.
  • När du frågar vad jag tycker, känner jag mig viktig.
  • När du pratar hela tiden, blir jag trött.
  • När du avbryter mig, blir jag arg.
  • När du hjälper till, blir jag lättad.

Och för att det ska bli lättare att sortera i känslodjungeln får du en lista över känslor här, finns såklart flera, så fyll gärna på:
Trygg,  Förtjust,  Villrådig,  Sorgsen,  Rörd,  Levande,  Nyfiken,  Euforisk,  Säker,  Förtvivlad,  Frustrerad,  Rastlös,  Skamsen,  Förvirrad,  Olustig,  Besviken,  Glad,  Nöjd,  Lustfylld,  Sårbar,  Chockad,  Bekväm,  Sårbar,  Entusiastisk, Ointresserad,  Tacksam, Obekväm,  Rädd,  Misstänksam,  Sur,  Generad,  Överväldigad,  Belåten,  Upphetsad,  Uttråkad,  Energisk,  Orkeslös, Spänd,  Hoppfull,  Trött,  Nervös,  Deprimerad,  Stressad,  Pigg,  Upprörd,  Skeptisk,  Intresserad,  Kontrollerad,  Irriterad,  Stolt,  Ensam,  Dyster,  Hopplös,  Kluven,  Fri, Lättsam,  Busig,  Tyngd,  Nedstämd,  Arg,  Ledsen, Oviktig,  Förväntansfull,  Överraskad,  Lekfull,  Otålig,  Modig,  Lugn,  Snäll,  Pressad,  Oengagerad,  Likgiltig,  Förminskad,  Smart,  Accepterad,  Djärv,  Spontan,  Omtyckt,  Självsäker,  Avslappnad,  Blyg,  Dum,  Sedd,  Tyst,  Kraftfull,  Bekräftad,  Otrygg,  Dömd,  Kompetent,  Inspirerad

Du kan skriva in vilket beteende det än handlar om och sedan koppla det till den känsla som uppstår i dig när du utsätts för beteendet. Din uppgift nu under kommande dagar blir att ha fullt fokus på hur människorna i din omgivning beter sig, och vilka känslor det väcker hos dig. Du kan också gör tvärtom – utforska dina känslor och se vilka beteenden som de beror på. Känner du dig glad, fundera på varför. Känner du dig irriterad, hitta orsaken. Och nästa uppgift är förstås att börja uttrycka de här sakerna. Börja helst träna på alla saker som är härliga att känna, alla beteenden som du uppskattar hos andra. Den träningen är både viktig för ditt välmående och för att skapa tillit och djup i relationer, och för att i nästa steg leda till modet att ta ett kliv längre. Att faktiskt uttrycka feedback kring oönskade beteenden som på olika sätt besvärar dig är att investera i långsiktigt hållbara relationer. Ha det med dig när du tränar!

För att se filmen klickar du här. Vill du att filmen skall synas över hela skärmen klickar du på den symbolen som är längst till höger med 4 pilar som pekar åt varsitt håll.