Framgång med feedbackkursen Del 5: Check out your stories

FRAMGÅNG MED FEEDBACK DEL 5

Välkommen

Det här är en otroligt viktig del i att skapa tydligare och enklare relationer genom kommunikation. Jag lärde mig detta när jag studera ledarskap i New York för några år sedan och för mig är det så användbart – både i mitt arbete med människor och i mina egna relationer.

Det handlar om det som ligger i vägen för vår kontakt, i form av sådant som jag tror att andra tycker eller tänker om mig. Tror jag att någon är sur för något jag gjort eller sagt? Tänker jag att andra har förväntat sig något av mig som jag inte levererat? Har jag fått för mig att du är missnöjd med mig? Eller är det så att jag tror att du är nöjd som det är och därför inte gör mer? Men i själv verket är du inte alls nöjd men törs inte säga nåt, vilket jag då missar.

Ta nu och lista en hel drös med saker som bor i ditt huvud, fantasier och idéer du har om vad andra tror eller tycker om dig, farhågor du har om vad andra tänker om dig. Lista dem tydligt en efter en. Ös på allt vad du orkar, nu rensar vi ordentligt när vi ändå är igång!

När du sedan har din lista klar, så tar du de tre viktigaste som stör mest eller de tre enklaste som känns mest ofarliga att fråga om. Och så ringer du eller träffar den det handlar om och ställer frågan uppställd såhär:

Jag har en idé om att du stör dig på mig för att jag ofta är sen till möten. Stämmer det, så skulle jag bli glad om du kunde vara ärlig med vad du tycker och så kan vi prata om det.

Jag går här och tror att du är irriterad på mig för att jag inte har hört av mig på länge, är det så?

I mitt huvud tänker jag att det är okej att jag inte bidrar med mer än jag orkar och kan, är det okej även i ditt?

Jag håller på och tränar på att bli mer medveten om hur jag beter mig och hur det påverkar andra, och nu har turen kommit till att kolla av en sak med dig – skulle det vara okej? I så fall undrar jag vad du tycker om att jag pratar så mycket? Jag oroar mig nämligen för att du ska tycka att jag är jobbig och tar för mycket plats mellan oss.

Berätta gärna att det skulle vara hjälpsamt för dig att få veta deras ärliga uppfattning, eftersom den är den enda som kommer att utveckla dig. Försäkra dem om att du tål uppriktighet. Och så se till att du tar ansvar för vad du får höra. Här är inte läge att kasta sig in i försvar, utan tacka för ärligheten och reflektera över vad du fått veta.

Din uppgift är nu att checka minst tre stories, helst fler. Gärna så många du orkar och hinner! Och överkursen blir sedan att ha det här som ett hjälpsamt verktyg att använda i din vardag, när situationerna dyker upp. Realtid är den bästa story-kollaren eftersom ingenting fastnar då. Ut och checka nu!

För att se filmen klickar du på pilen. Vill du att filmen skall synas över hela skärmen klickar du på den symbolen som är längst till höger med 4 pilar som pekar åt varsitt håll.