Framgång med feedbackkursen Del 6: Tips & trix
Framgång med feedbackkursen Del 6: Tips & trix
Nu har du snart knäckt hela kursen! Hoppas du har märkt av skillnader, att kommunikationen blivit tydligare, relationerna enklare, samarbetet effektivare och missförtånden färre. Om så INTE är fallet tror jag att du kan behöva jobba hårdare, träna flera tillfällen, utforska mer.
Gör du arbetet grundligt så kommer det att bli skillnad. Du kan du en miljon kurser men underverken börjar först ticka in när du faktiskt använder din nya kompetens.
Hursomhelst, jag har samlat ihop en del godbitar som kommer att göra ditt förhållande till feedback ännu tydligare och krispigare.
Varsågod, här är listan:
Även om du har ett behov att få uttrycka någonting så är det artigast att först fråga om det är okej att få ge lite feedback. Det ger mottagaren ställtid, och han eller hon kan hinna spetsa öronen för att höra vad det är du vill säga.
Dessutom hinner du själv samla dig en kort stund, och kan därmed få tag i alla saker du lärt dig hittills, och uttrycka dig utifrån de enkla modellerna.
Man, de, många, vissa, andra, någon, några, ibland, alltid, aldrig, jämt och så vidare – allt det där försvårar kontakten mellan er eftersom det är otydligt vem det gäller, vad som händer och hur det påverkar någon. Det är dessutom ganska ointressant att lyssna på otydliga och halvflummiga utläggningar, våga stå för det du vill säga. Eller våga be om mer tydlig information kring vem det handlar om. När någon säger ”Man blir ju irriterad” fråga vem man är. När någon säger ”vissa är upprörda” fråga vilka vissa är. När någon säger ”Det där händer hela tiden” be om några exempel för att lättare förstå situationen.
Bara detta enda ord som är JAG hjälper er att komma en mil längre på vägen till förståelse och kontakt.
Det här är en fortsättning på ovanstående, så när du har förstått vem eller vilka det handlar om kan du fokusera på vilken händelse, vilken situation. Är det feedforward vi pratar om så se till att bli konkret. Säg inte ”Du kan väl ringa mig oftare” säg hellre ”Jag skulle önska att du ringer mig en gång i veckan, är det rimligt för dig?”. Eller säg inte ”Se bara till att ordna här” utan istället ”Jag skulle önska att du plockar undan på bordet först och dukar sen” för det är tydligt och konkret.
Feedback ska hjälpa och inte stjälpa. Därför är det viktigt att återigen vara artig och omtänksam, ha medkänsla med mottagaren. Det betyder ingen hård kritik fredag eftermiddag eller dagen före semester. Inte eller svidande feedback mot en individ inför många andra.
Tänk efter hur du själv skulle vilja få feedbacken levererad, var och när, och agera därefter.
Det kan vara lätt att dra egna slutsatser kring varför folk gör som de gör, men ha koll på att det är DIN uppfattning och DIN skapade sanning och ingenting som är kliniskt bevisat. Säg inte ”du lyssnar ju inte” för det vet du ingenting om, däg hellre ”När du inte svarar blir jag osäker, eftersom det viktigt för mig att bli lyssnad till, så jag skulle behöva få lite bekräftelse på att du hört vad jag sagt”. Tänk så mycket mer tillåtande den meningen är än den förra, eller hur?
Allt det där som skulle kunna filmas – det är beteenden. Allt som är synligt och kan märkas utifrån. ”Du bryr dig inte” kan vara din uppfattning, din story som du tolkar det till, men det är inte beteendet som syns utifrån. Kanske är beteendet att någon tittar ner i golvet, visslar, kollar i sin mobil, säg då det. Gå hela tiden från tolkningar och antaganden till vad du faktiskt sett och hört. Det är också mer konkret och specifikt så att mottagaren kan göra annorlunda, mer eller mindre.
Fastna inte, gräv inte ner dig. Låt framrutan vara större än bakrutan. Fokusera inte på vad du INTE vill utan fokusera istället på det du vill och önskar och längtar efter. Vad är rimligt? Vad önskar du? Vad behöver du be mottagaren om? Fokus framåt.
Ta gärna på dig att du kanske varit otydlig istället för att insinuera att mottagaren kanske inte förstått, och säg ”för mig är det viktigt att göra mig förstådd så jag skulle gärna höra vad du uppfattade att jag sa” eller ”Är du snäll och återkopplar vad du hörde?” eller hur du lägger fram det. Gör det helst i början av samtalet, då kan det låta ”Jag vill ge dig lite feedback, och efter det kommer jag önska att du berättar vad du hört, är det okej?”
Att bara fråga ”har du förstått?” räcker inte, folk svara jakande på den frågan även när de inte begriper ett dugg och då har det inte hjälpt. Vi vill veta VAD folk förstod.
När ska vi kolla det här? Hur ska vi veta att det landade bra? Kanske behöver vi hitta nya sätt? Gå tillbaka till de gamla? Låt inte feedbacksamtalet rinna ut i sanden, eftersom risken är du blir ledsen och besviken eller upprörd över att förändringen uteblir, utan ta det på allvar och se till att ni verkligen bestämmer er för när och hur och på vilket sätt det här ska kollas upp. Om det är du som tar emot feedback, så föreslå själv att du vill pröva en vecka och sen se om det märks någon skillnad.
NU. Nu har du tagit dig igenom alla dessa olika steg och förhoppningsvis känner du skillnad i hur du har det med dig själv och andra. Jag hoppas att du har varit modig och insiktsfull och gjort ett fantastiskt arbete! För allt du gör kommer att komma alla till glädje, på något sätt. Ibland blir det stökigare i relationerna en tid, ibland får man syn på relationer och beteende som behöver förändras, kanske till och med avslutas, men framför allt är feedback det snabbaste och varmaste sättet att investera i och bygga långsiktiga och hållbara relationer.
Det slutar inte nu, det börjar på riktigt och det fortsätter! All lycka på färden!
Elizabeth
För att se filmen klickar du på pilen. Vill du att filmen skall synas över hela skärmen klickar du på den symbolen som är längst till höger med 4 pilar som pekar åt varsitt håll.